Какво е Мрамор?

С първоначална структура на варовик, придобила впоследствие кристална структура при определени топлина & условия на налягане следствие на действието на природни фактори. Камъка има цвета на минералите и химичните съединения в състава му, а при възможните наличния от тях в структурата на мрамора, се получават толкова различни цветове, което пък го прави идеален за украса и подови покрития с различна вариация на цвета. Стандартното шлайфане и полиране на мрамор подобрява съществено неговия вид, но пък и създава необходимостта от ефективна програма по поддръжка. Възстановяването на тези камъни става въпрос от жизнено значение, вариращ от конвенционално шлайфане, кристализация, импрегнация и други. Тъй като мраморът е с по-големи пори и по-мек от гранита, то той и по-бързо показва износване.

МРАМОРНИ ПОДОВЕ:

Полиране и Шлайфане на Мрамор
Тъй като мрамора има кристална структура, то целта на операциите Полиране и Шлайфане е да бъде възстановен блясъка на повърхността. Тъй като с времето, изтъркването, недобрата грижа за пода, повърхността се износва, блясъка изгубва соята сила, а отразената в мрамора слънчева светлината потъмнява. Това е ясен знак, че е необходима професионална намеса.

Как ще процедираме ние от Асенко?

Шлайфане
Шлайфането е първата част от процеса на възстановяване на мраморната повърхност. При този начален етап на работа е необходим оглед от професионалист, които преценява по-нататъчните действия за работа по покритието. Шлайфането е процес при които се използват специални, професионални машини, т.н. шлифовъчни машини. Те са окомплектовани със специални диамантени дискове с различна степен на абразивност, съответно- отнемане на материал. Когато няма разлика в нивата между отделните мраморни плочи, нито дълбоки замърсявания не се налага дълбочинна обработка. Като цяло обаче, това е най-отнемащия материал от мраморния под процес. При него се премахват някои несъвършенства на повърхността (неравности, остри ръбове, т.н.).

Полиране
За разлика от шлайфането на мраморни повърхности, процеса на полиране не е свързан с отнемане на материя от пода. Неговата роля е заглаждане на повърхността след грубата машинна обработка при шлайфането. Това е много важен процес, тъй като полирането „възвръща” на камъка необходимия блясък, свежест и яркост на настилката. Процеса на полиране представлява многостепенна, поетапна обработка с ниско-абразивни като действие инструменти до степен на постигане на максимална гладкост на повърхността. Използването на химични емулсии, които при завършителния етап се нанасят върху обработената повърхност, засилват блясъка и, като придават „огледален” ефект на мраморната повърхност. При работата с инструменти при финалния етап от обработката, се използват прахови активатори, които от една страна заточват допълнително диамантените инструменти, а от друга- финно полират повърхността.
При някои непрофесионално обработени подови покрития от естественни камъни, се появяват в последствие много проблеми, които костват ресурси, време и нерви. Въпреки първоначалния добър ефект, много бързо пода загубва красивия си вид и после е много трудно той да бъде правилно възстановен. Обработката трябва да е много прецизна основно заради сравнително меката структура на мрамора.

АСЕНКО 2014*
гр. Пловдив 4000, ул. К. Величков 2, БЦ РИЛОН вх Б, ет 2; Тел: 032 63 08 29 Факс: 032 62 72 26; Тел: 0700 10 230*