kak da pochistite kuhnqta

Както може би знаете, кухнята е най-популярното място в къщата. Всеки прекарва много време там, затова почистването на кухнята е от съществено значение за всеки дом.

Една от причините да е наложително доброто почистване на кухнята е, защото там се готвят ястия. Храната, която поглъщаме, може да бъде замърсена от бактериите, които могат да бъдат в кухнята. Важно е да миете ръцете и кухненските повърхности преди и след приготвяне на храна. Бактериите могат лесно да се разпространяват от една повърхност на друга. Също така, когато почиствате кухнята, внимавайте и с почистващите продукти, които използвате, тъй като някои от тях са химически. Направете си проучване преди да използвате дадени продукти. Ако кухнята не се почиства правилно и ежедневно, това може да привлече някои нежелани гости като плъхове, мравки или хлебарки. 

Кухнята може да е една от по-скъпите стаи, които имаме в къщата, така че е важно да се погрижим, за да можем да удължим живота на нашите уреди. И разбира се, организираната и почистена кухня е много по-приятна за престой и готвене! Пуснете си любимия плейлист и се заловете с почистването.

Ето и някои от нещата, които са ви нужни, за да почистите добре кухнята си:

  • Платове от микро влакно
  • Гъби за почистване
  • Ръкавици
  • Метла и прахосмукачка
  • Универсален почистващ препарат
  • Препарат за почистване на фурна
  • Чанти за боклук

Бъдете организирани

За да ви е по-лесно в почистването, се уверете, че сте си разчистили мястото, като например поставете чиниите в миялната. Приберете всичко ненужно от плота и се заловете за работа.

Как да почистите кухненските уреди

Хладилник

Хладилникът трябва да се почиства от време на време. Това е идеална възможност да проверите какво имате в него – понякога може да забравите за някои продукти, които могат да се развалят и не е добре да се консумират! Най-доброто време за почистването на хладилника е преди пазаруване. Първо, изпразнете хладилника и измийте рафтовете и чекмеджетата. Избършете вътрешността и почистете външните повърхности. Оставете го да се охлади достатъчно, преди да върнете храната.

Фурна

Препоръчва се фурната да се почиства, в зависимост от нейното използване. Колкото повече отлагате, толкова по-трудно ще бъде.

Не забравяйте да почистите малки уреди като кафе машина и микровълнова печка!

Шкафове: отвътре и отвън

Първо, започнете от вътрешността на шкафовете. Това може да се направи веднъж на 1 или 2 месеца. Извадете всичко, избършете и поставете продуктите обратно вътре, от по-нови отзад до по-стари отпред. Така ще предотвратите изхвърлянето на продукти, защото срокът им на годност е изтекъл.

Прах, мивка и повърхности

Точно така, почти приключвате. Избършете праха от плотовете и повърхностите, както и зоната на мивката.

Изхвърлете кошчето за боклук

Кошът за боклук може да е обект на лоша миризма, ако не се почиства редовно. Изхвърляйте боклука ежедневно.

Почистете пода

Почистете пода и го забършете. Можете да използвате кърпа, за да го подсушите. В зависимост от вида на пода, ще трябва да го направите по един или друг начин.

И вече сте готови! Кухнята блести и прекарването на следобедите там за ароматно кафе са още по-приятни!

Ако все пак се нуждаете от професионална помощ, не се колебайте да се свържете с нас. Ние ще се погрижим за кухнята ви.