Чистият матрак ни осигурява здравословна среда. Когато редовно подменяме спалното си бельо, мием завесите и килима, почистваме дивана и фотьойлите си, премахваме не само видимата мръсотия, но и милионите вредни микроорганизми, познати още като акари. Наричани също така прах, те проникват във всички съвременни домове и живеят в спалното бельо, килимите и матраците.

Хората смятат, че покриването на матрака с чаршаф или постеля е достатъчно, за да го предпази от прах. Истината обаче е, че това не е достатъчно, за да се избегне замърсяването на матрака. Вредните микроорганизми причиняват алергии, астма и белодробни заболявания. Също така, матракът задържа бактерии, вируси, гъбични спори, влага, прах, алергени. Затова почистването е от съществено значение и е много здравословно.

Какво трябва да направим, за да почистим матрака?

Содата помага естествено и безобидно да се почисти мръсотията от матрака.

Ето как да премахнете всички вредни микроорганизми:

1. Поставете чаршафите и постелките на леглото си в пералнята и ги измийте при по-висока температура.

2. Изсипете чаша сода за хляб в малък буркан и добавете няколко капки етерично масло от лавандула. Можете също да използвате масло с различен аромат, но лавандулата е за предпочитане, защото отблъсква всякакви паразити, дори комари и молци.

3. След това затворете буркана и го разклатете плътно като шейкър. Това ще смеси содата и етеричното масло.

4. Вземете голям фин филтър и изсипете достатъчно количество от сместа в буркана.

5. Плъзнете цедка върху матрака, като я потупвате с пръст, така че да се поръси по цялата смес. Оставете го поне един час. Това време е необходимо, за да може содата да абсорбира влагата, мръсотията и миризмите от матрака.

6. След това с прахосмукачка почистете старателно сместа и всички замърсявания, които е попила.

Готов! Вашият матрак сега е по-чист и свеж!

Изпробвайте този трик и вижте дали работи. Нанасяйте го веднъж на всеки два месеца и така престоят в леглото ще бъде още по-приятен.

Когато става въпрос за почистване на матрак, въпросът е не само как правилно да третираме неприятните петна и мръсотия, но и как да поддържаме леглата си в добро състояние. Някои прости правила ни помагат да се наслаждаваме по-дълго на чист и удобен матрак. От съществено значение е вентилацията на матрака поне веднъж годишно. Най-добре при ниски температури (студено време) и след това оставете да престои до 30 минути при стайна температура.

Не подценявайте акарите, които са най-често срещаните замърсители. Малките паякообразни обикновено не са опасни, но причиняват алергии и дразнене на кожата при много хора. Затова трябва да проветрявате матраците, за да прогоните топлолюбивите акари.

Не подценявайте машинното пране.

Има моменти, когато обикновеното почистването на дома не помага. Тогава е добре да се обърнете към професионалисти. Инвестицията си заслужава, защото добрата хигиена за матраци е в основата на техния по-дълъг живот.

Ако не можете да се справите сами с почистването на вашия матрак и търсите професионална услуга за почистване на матраци, препоръчваме да се свържете с нас. Нашите професионалисти са готови да се справят с всякакви замърсявания и проблеми.